Orthomoleculair diëtist

 

De orthomoleculaire benadering van eten is een brede term die wordt gebruikt om diëten te beschrijven die zijn ontworpen om uw gezondheid te maximaliseren. Deze diëten variëren in hun specifieke kenmerken, maar ze hebben allemaal één ding gemeen: ze richten zich op specifieke voedingsstoffen, in plaats van op het eten van een uitgebalanceerd dieet. Het doel van deze aanpak is de hoeveelheid stress die je lichaam ervaart te verminderen, en het te herstellen zodat het optimaal functioneert. Met andere woorden, deze diëten zijn erop gericht u te helpen u sterker, gelukkiger en gezonder te voelen. Orthomoleculaire geneeskunde gebruikt evidence-based praktijken en instrumenten uit de geneeskunde en andere wetenschappen zoals chemie en biologie om aandoeningen te behandelen met voedingsinterventies of andere vormen van zorg. Als basis worden ook principes uit de homeopathische geneeskunde gebruikt. Orthomoleculair diëtisten helpen je om gezond te eten en leven. Homeopathie is een methode om gezondheidsproblemen te behandelen door het gebruik van extreem kleine hoeveelheden stoffen die symptomen veroorzaken wanneer de stof in grotere doses wordt ingenomen.

Wat zijn de voordelen van een orthomoleculair dieet?

Degenen die een orthomoleculair dieet volgen zullen waarschijnlijk een aantal voordelen voor de gezondheid ervaren. Enkele van de gemelde voordelen zijn:

Een gezond lichaam, geest en ziel – Dit is misschien wel het grootste voordeel van alle orthomoleculaire diëten. Als je gezond eet en regelmatig beweegt, functioneert je lichaam beter. Het kan zichzelf sneller genezen en ziekten gemakkelijker bestrijden. Dit kan op zijn beurt het risico op een aantal chronische aandoeningen verminderen.

Betere gezondheid en langere levensduur – De meeste mensen die een orthomoleculair dieet volgen, kiezen voor een vezelrijk dieet. Vezels zijn, zoals u wellicht weet, geen voedingsstof op zich, maar eerder een hulpbron die uw lichaam gebruikt om bepaalde chemische stoffen aan te maken.

Hoewel vezels op zichzelf niet kunnen worden gebruikt om chemicaliën aan te maken, zijn ze zeer belangrijk voor uw gezondheid. Het wordt gebruikt voor:

Hoe werkt een orthomoleculair dieet?

Orthomoleculaire diëten zijn ontworpen om gezonde voedingsstoffen te leveren zonder een teveel aan suiker, zout of andere toevoegingen. Ze zijn niet ontworpen om af te vallen. Deze diëten richten zich ook op voedingsmiddelen die rijk zijn aan sporenelementen. Dit komt omdat mineralen essentieel zijn voor een gezonde stofwisseling, maar veel mensen eten voedingsmiddelen met te veel natrium, suiker en andere gebruikelijke toevoegingen. Orthomoleculaire diëten zijn meestal rijk aan hele voedingsmiddelen, zoals fruit, groenten, volle granen en minimaal bewerkte voedingsmiddelen. Ze kunnen ook kleine hoeveelheden hoogwaardige eiwitten, omega-3 vetzuren zoals visolie, kruiden en vitaminen bevatten.

Verschillende soorten orthomoleculaire diëten.

Er zijn een aantal verschillende soorten orthomoleculaire diëten. Enkele van de meest voorkomende zijn:

Minimaal bewerkt – Dit dieet richt zich op minimaal bewerkt voedsel, waaronder fruit en groenten, bonen en peulvruchten, noten, zaden en vis. Deze voedingsmiddelen zijn minimaal bewerkt omdat ze geen additieven of conserveringsmiddelen bevatten.

Vezelrijk – Dit type dieet richt zich op het eten van vezelrijk voedsel. Vezels zijn onoplosbare en fermenteerbare koolhydraten die geen suikers of zetmeel zijn. Ze zijn belangrijk voor het behoud van een gezonde darmflora en bevatten geen calorieën.

Op fruit gebaseerd – Dit dieet richt zich op fruit en groenten. Ze zijn rijk aan vitaminen, mineralen, antioxidanten en andere voedingsstoffen, maar bevatten weinig vet, suiker en natrium. Dit dieet is ook rijk aan vezels.

Conclusie

Er zijn veel diëten die beweren de gezondste te zijn die je kunt eten, maar het orthomoleculaire dieet is een van de meest effectieve. Het is ontworpen om de hoeveelheid voedingsstoffen die je lichaam binnenkrijgt te maximaliseren zonder overtollig suiker of zout. Dit wordt bereikt door hele voedingsmiddelen te eten, zoals fruit, groenten en volle granen. De gezondheidsvoordelen van een orthomoleculair dieet zijn legio, waaronder een betere gezondheid en een langer leven.